ponedeljek, 01. februar 2010

Naj bo štrom

Odločitev je padla. Pa navdihu prijatelja(Drejet-a), ki se je spravil nad samogradnjo kitare, sem se zamislil, da bi lahko tudi jaz kaj ustvarjal. Sprva je bila ideja o lampašu, vendar se je izkazalo, da gre za prekrvav budget. Moja iluzija, da bi sestavil napravo za cca do 200€ za stereo, se je utopila v skodelici kave medtem, ko sem preveril koliko stanejo najpomembnejši elementi. Pod 400€ sploh ni kaj razmišljat, in kje so še kvalitetni zvočniki...

Zato sem se odločil za cenejšo opcijo, da sestavim tranzistorski kitarski ojačevalec 18W po shemi najdeni na spletu in za trening sam izrišem tiskano vezje. Upam, da je avtor sheme dejansko preveril delovanje vezja, saj nebi rad ugotovil, da sem ves ta čas 'pumpal' zrak v prebito zračnico in na koncu šel peš domov.

Nazadnje, ko sem z mislijo, da bom našel za "male pare" kak uporaben zvočnik, foto stojalo ali kaj podobnega sem se odpravil na bolšjaka ali na drugače rečeno organizirano odprodajo SMETI. 85% stvari bi lahko z mirno vestjo zažgali na grmadi. Samo bi se morali skriti, da nas nebi opazili ta zeleni. Še dobro, da so tam tudi Kitajci in par posameznikov, ki držijo nivo (pa še oni prodajajo samo "šaro").

Najboljši je bil prodajalec, ki je prodajal nekaj podobnega HIFI-ju, med drugim tudi majhen radio na CD,
Kupec vpraša: "Kolko stane?"
Prodajalec:" 5€"
Kupec: "A dela?"
Prodajalec: "Ne vem, ampak če bom preveril bo stal 20€ ! Tu se prodaja na kile..."

Na kar sem se po 20 minutah zmrzovanja na kakih -5°C spotaknil ob zanimivo škatlo, 20W kitarski ojačevalec s hrabrim napisom YAMAHA. Seveda za 10€ je bil takoj moj, če dela je OK in če ne, mi ne bo potrebno graditi ohišja za mojo samogradnjo.Končno sem uspel diagnosticirat delovanje male Yamahe.Postopek:
-priključim na napetost (iz vtičnice), nič še ne gori, lažje se diha
-priključim zvočnik, nič se ne sliši
-priključim kitaro in brenkam, nič se ne sliši
-obrnem vse knofe na max in ob igranju kitare se sliši nežen prasketajoč zvok (seveda distortion do konca) na zvočniku kot, če bi priklopil na kakšno Fenderjevo 100W zverino PC speaker in čakal kdaj ga bo upepelilo z magnetkom vred.

Diagnoza:
-napajanje dela
-zvočnik dela
-predojačevalec dela
-izhodna stopnja predvidevam, v okvari (lahko pa je še kaj skritega)


Poglejmo kaj se da rešit.

3 komentarji:

Orange pravi ...

hm... tazadnja slikana s predlečo? :)
zakon!

elvo84 pravi ...

Jope, minolta 50mm/f1.7 s predlečo je kar igračka ;)

Orange pravi ...

to si morm nabavit :))))