torek, 30. november 2010

DVB-T China Coders


Ojjoj napada nas dramatična digitalizacija, "Samo še en dan do izklopa analognega signala...", ukinite ga že enkrat, to odštevanje in dramatiziranje me že počasi nervira. Kdor si ne bo nabavil pretvornika/TVja, si bo pač oddahnil za kak dan in si vzel malo časa zase pred posodobitvijo.

Vsekakor digitalizacijo pozdravljam, saj je kakovost slike občutno boljša. Sploh mi je všeč dejstvo ali imaš super signal in super sliko ali pa nič in se ne siliš gledat neko napol živo mravljišče.

Malo bolj grenak priokus pustijo stroški povezani s prehodom na nov sistem in ostale tehnične težave. Kako je lahko izdelava DVD predvajalnika (opažen v trgovini za 26€) cenejša od MPEG pretvornika (najcenejši 45€ in ne zna po možnosti niti mp3-jev brat), ni govora a marketing in strah pred izgubo TV Dnevnika dvignejo ceno, poljubno kot se trgovcu zazdi. Saj cena ni tako strašna razen, če babica, mama, ata, sine, hčerka ne potrebujejo dekoderja hkrati...

Kaj pa antene, sobna antena tudi ne deluje povsod in je potrebna kakšna večja ribja kost.

Kako babici dopovedat, da od zdaj naprej potrebuje 2 daljinca, enega za TV in drugega za čudežno črno škatlo?Znanstvena fantastika.
Nič lažjega kupiš nov TV in problem rešen, en daljinec.
Pa se spet znajdeš v trgovini in prazniš žep, kaj pa bo po digitalnem prehodu, trgovska TV recesija?

Alternative se najdejo ebay, a trenutno le za MPEG2 kodiranje, za MPEG4 ni še bistvene cenovne razlike.


Dekoderček je primeren za IT, AT ali HR TV, v mojem primeru sem ga s pridom uporabil za IT-TV in bil prijetno presenečen nad res poceni igračko in odlično kakovostjo slike. Edino prevodom v menijih v časih kje zmanjka, angleščina je OK, italijanščina pa jim malo šepa.
Poceni električne igračke iz Hong Konga so vedno zabavne, vendar moremo vzet v zakup, da niso vedno kakovostno izdelane. Dobi se pa vse, če artikla nimajo na Kitajskem, gotovo sploh ne obstaja ;)Ni komentarjev: